Project Overview

SOZA XPERT heeft voor de gemeente Nissewaard (voorheen Spijkenisse) een thema-onderzoek rechtmatigheid uitgevoerd.De uitdaging
Een uitkering is bedoeld als tijdelijke overbrugging. Elke gemeente heeft echter zorgklanten die langdurig een uitkering genieten, het zogenaamde granieten bestand. Er zijn ook mensen die de gestelde regels overtreden en ‘zwart’ bijverdienen. Of klanten met een uitkering die slechts op papier alleenstaand zijn. Dit soort zaken vraagt om handhaving. Niet elke gemeente heeft voldoende ruimte binnen de bestaande formatie om goed te handhaven.

De oplossing
SOZA XPERT biedt een totaaloplossing voor screenen op handhaving. Wij onderscheiden ons door de integrale aanpak. Er wordt gewerkt in projectteams,  op basis van een eigen methodiek en met een maatwerkapplicatie. Voor de gemeente Nissewaard (voorheen Spijkenisse) voeren we een thema-onderzoek rechtmatigheid uit. Speciaal voor het project stellen we een team van specialisten samen onder aanvoering van een ervaren projectleider. Onze XPERTS screenen het bestand van ruim 800 klanten die langer dan 5 jaar een uitkering genieten. We laten query’s los op het klantenbestand en onderzoeken de signaaldossiers (gevallen waarvan wij vermoeden dat er sprake is van uitkeringsfraude). In de onderzoeken leggen we huisbezoeken af en voeren we talloze gesprekken met cliënten. Ook staan onze specialisten de klantmanagers Werk van de gemeente bij.

Het resultaat
Het resultaat van het onderzoek wordt vertaald in een rapportage, waarmee de gemeente direct de handhaving kan starten. Door de screening op handhaving realiseert de gemeente Nissewaard, met terugwerkende kracht, een aanzienlijke besparing.

Informatie
Meer over handhaving
Website gemeente Nissewaard